Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Obotavljanje

9.02.2010

Obotavljanje (odlašanje) se nanaša na odlaganje nalog in dejanj (odločitev) na pozneje. Psihologi obotavljanje pogosto navajajo kot vedenjski mehanizem za spopadanje s tesnobo, ki je povezana z začetkom in / ali dokončanjem nalog oz. odločitev.

Obotavljanje lahko povzroči stres, občutek krivde in krize, hude izgube osebne integritete ipd. Vsi ti  občutki lahko skupaj spodbujajo nadaljnje odlašanje. Medtem, ko se med ljudmi šteje kot normalno, da odlašamo do neke mere, pa lahko postane to resen problem, če odlašanje ovira normalno delovanje. Kronično odlašanje je lahko tudi znak psihološke motnje.

Psihološki vzroki za odlašanje so zelo različni, vendar pa na splošno zaokrožajo območje človekove tesnobe, nizkega občutka lastne vrednosti ter drugih oblik samouničujoče miselnosti. Ljudje, ki odlašajo, imajo običajno tudi nižji nivo zavedanja ti. vestnosti, ki temelji predvsem na “sanjah in željah” o popolnosti oz. dosežkih v nasprotju z realno obravnavo svojih obveznosti in možnosti.

Vidnejši avtorji, ki obravnajo to področje v splošnem opredeljujeo dve vidnejši psihološki kategoriji za odlašanje, tako pri delu kot v življenju nasploh. In obe se nanašata na anksioznost (tesnobo), ne pa na lenobo kot bi kdo lahko preuranjeno zaključil.

Prva kategorija zajema stvari kot premajhne. To so vse tiste naloge, ki so zgolj nekakšna “nebodigatreba” in navidezno delujejo kot prekinitev toka stvari, predvsem pa za njih obstajajo na videz enostavne rešitve.  Npr. organizirati neurejen prostor.

Druga skupina pa zajema stvari, ki so po mnenju obravnavane osebe prevelike za nadzor. To so naloge, ki osebi celo vlivajo strah in bi njihova izvedba lahko imela velik vpliv na človekovo življenje.   Npr. Soočanje študenta z izpitom (ali npr. Seminarsko nalogo).

In če je odlašanje postalo navada, oseba začne podzavestno precenjevati (ali podcenjevati) obseg nalog.

O postopku spreminjanja navad se lahko poučite že na Uvodnem predavanju ter seveda na specializiranih seminarjih Boba Proctorja tudi v Sloveniji.

  • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 9.02.2010 ob 10:14 pod Aktualno. Komentarji so trenutno onemogočeni, lahko pa naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Obotavljanje”
Na vrh

Komentarji so onemogočeni.