Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Mini meditacije

31.03.2010

Na predavanjih in seminarjih, še posebno pri podjetnikih,  je vedno pogostejše vprašanje ali imam tudi kakšno instant verzijo meditiranja. Vsi se namreč nekako strinjajo, da je meditirati sicer verjetno dobro, samo kup časa potegne to s seboj. Ker pa imam res par idej, ki so lahko instant uporabljene in se že zdaj uspešno uporabljajo, velja naslednje:

Kaj je meditacija?

Cilj meditacije je usmeritev pozornosti in umiritev uma. V splošnem je najboljši kraj za meditacijo prostor, kjer je čim manj zunanjih motečih faktorjev (tj. čim več tišine, po možnosti nič telefonskih klicev, ni premočne svetlobe, čim manj močnih vonjav…).

Obstaja seveda veliko število oblik meditacij z različnimi tehnikami. Nekatere so vodene, druge vključujejo ponavljanje posamezne besede (znano kot „mantra“), poznamo Tai Chi meditacijo tj. meditacijo v gibanju ipd.

Čeprav se meditacija pogostio uporablja v povezavi z različnimi duhovnimi nameni, so prednosti meditacije tudi fizična in mentalna sprostitev, ki ima lahko velik spodbujevalni učinek na vseh področjih našega življenja, vključno z družinskim in poslovnim okoljem.

Zakaj meditirati?

Glavne prednosti meditiranja med drugim vključujejo:

  • sprostitev stresa oz. tesnobe
  • nadzor nad bolečino (fizično in duhovno)
  • izboljšanje razpoloženja in/ali odstranjevanje simptomov depresije
  • izboljšanje spanca …

Mini-Meditacije

Če ste vsaj malo takšni kot sem sam, je najti nekaj časa prav vsak dan za meditacijo lahko precejšen izziv. In prav zato imam posebej rad mini meditacije. Veliko ljudi (tudi v službenih prostorih) uporablja hitre meditacije kot nekakšne strateške oporne točke v svojem delovnem dnevu.

Za boljšo predstavo: praktično vedno pred napovedanim obiskom šefove pisarne ob rednih tedenskih sestankih gredo ljudje na WC (seveda je potrebno opraviti tudi potrebo), vendar potem pride zraven še: nekaj trenutkov gledanja v ogledalo, zrenja v daljavo in po možnosti nekaj spodbudnih besed samemu sebi. Tako, „da se nabrijemo z energijo“.

In potem: nabriti naprej v delovne zmage!

Še lažje si je predstavljati igralca, ki se pred nastopom v garderobi koncentrira… prav tako športnika… Mini meditacije so lahko odlično orodje v delovnem okolju.

Kako Mini-Meditirati

Zapri oči in globoko vdihni. Štej vdihe in izdihe. Sledenje dihu je verjetno celo najboljši način osredotočanja nasploh. Lahko ponavljaš medtem „mantro“. Ni potrebno, da je to kakšen „Om“ ali pa zapletena indijanska kitica. Lahko je preprosta pozitvna afirmacija. Na predavanjih največkrat slišim, da ljudje uporabljajo kar:“Super sem!“ in „Dobro mi gre“. To je nekaj, kar imaš zase in uporabljaš sam-a. Seveda lahko narediš tudi kakšen tai-chi gib. Mogoče je sicer bolje, da si takrat sam-a v pisarni… ampak vseeno, lahko pa. Lahko se vsedeš, zapreš oči in si zamisliš fantastično plažo na Bora Bori ali pa čudovit razgled z Vogla na Bohinjsko kotlino.

Pomembno je, da sploh ni pomembno kaj uporabljaš za povezavo s samim seboj.

Za to namreč gre: da se čez dan čim večkrat povežeš s samim seboj, ozavestiš svoje delovanje in osredotočiš um.

Stran s stresom!

Mini-meditacije, posejane čez dan, so odlično sredstvo za zmanjševanje pritiska in izboljšanje konkurenčnih prednosti skozi prosto pot, ki jo omogočimo lastnemu potencialu. Verjetno se strinjava, da je opravljanje dela na umirjen način drugačno kot pa če je človek ves napet, nervozen itd. Rezultati se seveda potem tudi razlikujejo.

Preiskusite sami! Če v 15-dneh ni izboljšanja, Vam vrnem stres nazaj!

Torej, takoj zdaj si naredite svojo mini-meditacijo in jo začnite vpletati v svoj delovni dan ter pričnite z opazovanjem, kako te mini meditacije vplivajo na vaš nivo stresa.

Ne skrbite, ponovna povezava s samim seboj večkrat na dan bo zagotovo obrodila sadove.

Bolje boste začutili svoj namen v življenju in veliko bolj umirjeni boste postali.

Če po 15-dneh ne boste zadovoljni, lahko svoj stres še vedno vzamete nazaj.

Lp

EdvardKadic.com

  • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 31.03.2010 ob 14:41 pod Filozofija. Komentarji so trenutno onemogočeni, lahko pa naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Mini meditacije”
Na vrh

Komentarji so onemogočeni.