Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Ali je izbrani cilj pravi zame?

5.07.2010

Daleč najpogostejše vprašanje na naših delavnicah in seminarjih na temo zastavljanja in doseganja ciljev je

“ Ali je izbrani cilj pravi zame?“

Da bi si lahko ustrezno odgovorili na omenjeno vprašanje, je najprej potrebno razumeti pomen ciljev za človeka. Šele skozi razumevanje pravega pomena ciljev si lahko razvijemo odgovor na izhodiščno vprašanje.  Podobno, kot si brez širšega razumevanja ne moremo razlagati „naključij“ v življenju ali npr. „sreče“ kot odločilnega elementa v posameznih situacijah. Ko razumemo omenjeno v širšem kontekstu življenja, ugotovimo, da je npr. pojem „sreča“ zgolj prikladen izraz za razlago razvoja dogodka, ki si ga nismo v dani situaciji znali razložiti drugače.

Človek je namreč ciljno orientirano bitje. Kot takšnemu cilji služijo predvsem za dvig zavesti. Za dvig svoje trenutne ravni razumevanja na novo raven, s katere bo obvladovanje življenja lažje, boljše, bolj izpolnjujoče ipd.

Sloviti Albert Einstein je nekoč dejal:“ Težave ne morete rešiti na enaki stopnji zavesti, kot je nastala.“ Pomeni, da si preberete knjigo o temi, ki zadeva problem, lahko vprašate prijatelja, hodite v šolo itd. ali se učite iz lastnih iskušenj. Takšnemu dvigu zavesti tj. učenju na podlagi lastnih iskušenj pogosto pravimo tudi kar postopek izločanja. Da poskušate toliko časa, dokler Vam ne uspe. Kar pa je lahko zelo dolgo…

Prav v trditvi tj. cilji so namenjeni dvigu zavesti, je korenina, od koder izhajajo nasveti modrecev, ki vsi po vrsti pravijo, da ni cilj sam po sebi pomemben temveč pot, ki vodi do cilja.

Pot do pravilno zastavljenega cilja je enostavna, ni pa tako lahka.

Gre za kreativni proces, ki ga tudi sicer uporabljamo dnevno v svojem življenju. Iz domišljijskega polja idej, misli, želja… preko osredotočanja (skozi dialog, ali pa si zapišemo, se posnamemo, skupaj s prijatelji skozi pogovor izluščimo bistvo ipd.) ustvarjamo nabor možnosti in te možnosti skozi proces nadaljnega spraševanja in presoje pretvarjamo v osrednji cilj ter podporne cilje na tej poti.

Če zveni nekoliko abstraktno, naj bo v pomoč nekaj preprostih vprašanj, ki si jih ob ustvarjanju ciljev moramo zastavljati, če se želimo prebiti skozi omenjeni proces:

Je ta cilj zame pomemben?

Koliko je pomemben ta cilj zame?

Kaj sem pripravljen/-a žrtvovati za dosego tega cilja?

Bom s tem ciljem komu škodoval/-a? …

Na naših splošnih delavnicah (za podjetja to izpeljemo drugače) ta proces izpeljemo zelo koncentrirano in se osredotočamo na velike cilje v življenju z namenom, da dejansko vsi udeleženci začutijo svoj cilj v sebi.

Ko to narediš vsaj enkrat načrtno in to začutiš v sebi, je veliko veliko lažje to izvajati pri manjših ti. „Vsakodnevnih“ ciljih.

Torej, ali je izbrani cilj pravi zame?

Če gre za ti. Veliki cilj, “življenjski cilj”, potem je odgovor:

Da, če gorite zanj, če Vas navdihuje, če čutite, da Vašemu življenju daje pomen.

Ne, če Vam ne pomeni toliko, da ste pripravljeni temu posvetiti življenje.

Če gre za dnevne cilje:

Da, če vas vodijo bližje k Velikem cilju.

Ne, če Vas na poti k Velikem cilju od njega oddaljuje.

EdvardKadic.com

 • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 5.07.2010 ob 15:31 pod Aktualno, Filozofija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Ali je izbrani cilj pravi zame?”
 1. Valentina - 5.07.2010 ob 21:54

  Tomaž je v v temi 4 koraki do uspeha napisal, da je lahko cilj tudi nepošten. Pa prevzaprav ni nujno, da je cilj nepošten. Npr. za cilj si postavim točno določeno hišo, v kateri že stanjuje družina z otroki in je nimajo namena prodati, ki mi je strašno všeč. Če zakon privlačnosti deluje, se bo morala družini iz kakršnegakoli razloga izseliti. Če pa si samo zamislim, kako naj bi izgledala moja hišica iz sanj, pa bo k meni prišla tista, ki je zame najbolj primerna in brez potrebe, da bi se kdo iz nje moral izseliti.

  Glede oddaljenosti cilja, kar naj bi povzročilo utrujenost, pa bi rekla, da to ne drži najbolj. Od malih nog sem si želela psa ali mačko, pa se ta moj cilj ni spremenil slabih 39 let. Zdaj imam 2 psa in 4 mačke in nikoli nisem dobila občutka utrujenosti. Vedno mi je bilo toplo in sem se počutila prijetno, ko sem pomislila, kako se s svojim psom sprehajam in si delava družbo :-)
  Prej bi rekla, da preveč vlaganja energije v točno določen cilj pomeni pritisk in s tem utrujenost in oddaljevanje od cilja…

  Lep večer,

  Valentina

 2. Tomaž - 6.07.2010 ob 08:24

  Valentina, pod nepoštenimi cilji sem mislil tiste, ki resnično škodijo drugim ljudem. Hujskanja, laži, kraje, spori, vojne, vse s ciljem pridobiti si kontrolo nad soljudmi ter jih izčrpavati.
  Tega na našem planetu ni malo in na žalost se tudi te želje ravno tako uresničujejo.

  Kar se vaših želja po domačih živali tiče pa lahko rečem le, da ste vstrajna in potrpežljiva in s takšnimi atributi je zmaga pravzaprav neizogibna.

  Lep in uspešen dan vam želim
  Tomaž

  P.s.
  Kako pa se naredi bližnjica (modro) ?

 3. Riko - 22.11.2010 ob 20:08

  Pravi cilj, se strinjam z edom. če te navdihuje, če ti je življensko vodilo je vsekakor pravi. veliko vidimo nezadovoljnih ljudi, ki tavajo iz dneva v dan, ne vidijo rešitve, vedno se vrtijo v začaranem lahko tudi razočaranem krogu. težko je takim ljudem pomagat, ker njihova zavest ne dovoljuje drugačnega. enostavno so vpeti v svoje spone, ki jih držijo na mestu in ne dovoljujejo osebnega razvoja. ti ljudje nimaj želja, vedno so polni negativne energije, vedno se sprašujejo, zakaj? pa ravno to je narobe. vedno se vprašaj, kaj želim, kaj hočem. izoblikuj si želje, ki so najprej poštene do samega sebe, resnične želje, ki si jih želiš, da se uresničijo. velika težava je v na samih, vedno dvomimo, saj si ne znamo pomagati drugače. pa ravno dvomiti ne smemo; mogoče utrinek iz naše preteklosti, kristus je rekel: ne dvomi vame. če to preselimo v naš čas: ne dvomi v vesolje. zaupaj 100%, enostavno. no ja, sam nisem nikakršen svetnik, tudi sam še dvomim. pa res vedno manj. imam življenske želje, nekaj že izpolnjenih. malo traja, pa… saj imam čas, mar ne!?

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !