Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Urška Čepin, Pogledi Slovenije in pretvarjanje energije

27.05.2011

Včerajšnja oddaja Pogledi Slovenije z Urošem Slakom je bila pravi biser. Z več strani.

Nadzorovana burka, ki sem ji priča ob razvoju dogodkov pred 3-referendumskim dnem, mi namreč počasi jemlje dih in me navaja na misel, da bom zaradi obilice prisluženih pirov postal pijanec.

Svojim prijateljem sem namreč ob lansiranju vladnega videa z Urško Čepin napovedal razvoj dogodkov v prihajajočih dneh, in se sedaj že počasi naslajam nad svojim “vpogledom v prihodnost”. Ja vem. Ego. (Pir mi pa tudi paše.)

Kljub temu, da televizije ne gledam prav veliko, g.Slaka rad gledam. Opazim tudi lahko, da so dnevi amaterskega grmenja, ko se je v oddajah jasno postavljal na eno ali drugo stran očitno minili. Sedaj se vsaj načelno postavlja v vlogo gospodov in gospa Povprečnikov, ki verjamejo in zaupajo zgolj temu, kar vidijo, slišijo ali berejo. S  takšnega zornega kota tudi sprašuje in tako upravičuje novinarsko delo kot nekakšno ogledalo dogajanja. Načeloma nimam nič proti.

A vseeno: Kaj pa naj si človek ob reakcijah oz. čudenju v smislu “kako si lahko sploh predstavljate, da smo mediji tisti, ki delamo zgodbe” še misli?

Urška Čepin je predvsem dekle, ki si svoj denar služi v medijskem prostoru. Brez medijev ni Urške Čepin. Kaj je tukaj tako težko razumeti?

G. Marketinška Agencija ni povedal nič drugega kot to, da ko razumeš, kaj kdo JE (zakaj počne to kar počne), s tem prepoznaš pravi gumb, da lahko potem vklopiš pravo luč. Nič več in nič manj.

Vprašanje  je, zakaj mora vlada porabiti 60.000 eur za nekaj viralnih spotov, ki svoj prostor pod soncem Slovenije dobijo tako, da se pokliče tistih par medijev, s katerimi ti isti marketinški oz. vladni strokovnjaki delajo že 20 let, da se to potem objavi?

Ne zato, ker je g.Košir utišal g. Slaka s tem, da ne misli pojasnjevati med oddajo nekaj, kar je zakonito. Predvsem zato, ker je to njen mentalni ustroj. Ker vlada to JE. Ker ti ljudje verjamejo, da je to edini mogoč način za pritisk na pravo stikalo. Ker je to njihov modus preživetja. (Tako pridobivajo energijo, da lahko živijo).

Seveda se nihče ni vprašal, kdo je sedel za mizo ob ti. strateškem sestanku v “tihi” sejni sobi, ko so se usklajevali interesi za to kampanjo in kakšni interese so sploh usklajevali. Namen je namreč očitno bistveno širši, kot pa zgolj ta referendum.

Če namreč referendum pade, sledijo višje obrestne mere. Če pa referendum uspe, sledijo pa kakšno leto kasneje. Wow.

Sem že skoraj pravi Nostradamus. V slednjem primeru nam bodo pač takrat današnji strokovnjaki-analitiki pojasnili, da so bile predpostavke žal napačne oz. težko napovedljive in da imamo pač to kar imamo. Bravo – že vnaprej.  Tako kot – doslej.

Lahko rečemo pa tudi drugače: referendum je odlična priložnost, da se preko njega izpelje distanciranje in sprememba pogleda ljudi na posamezne politike.

Kaj ni zanimivo, da se kot po tekočem traku vsi distancirajo, vsi imajo veliko povedati proti, vsi se zgražajo a nihče ne odstopi ali ne leti iz službe, nihče za nič ne odgovarja in nihče se ne sekira preveč: poletje prihaja, plače imajo dobre – “Who cares?”.

“Jaz. Meni je mar!!!”

Družbena otopelost je tisto, kar podpira takšen razvoj dogodkov. Brez medijev ni Urške Čepin. Brez ljudstva ni vlade.

Gre za dogovor. Dogovor, ki ga lahko sklepate zavestno ali pa ne. Vsaka vaša odločitev je dogovor, tudi če se nič ne odločite.

Ali podpirate klošarja ali pa ga sunete v rit, da naj že enkrat počne kaj družbeno koristnega – je vaša odločitev.

Ali ga boste s svojo miloščino še naprej podpirali, da bo lahko pijan spal pod mostom in zapravljal svoje življenje ali pa vam bo  pomagal, da skupaj zgradimo boljše, je vaša odločitev !!!

Tako kot vaša reakcija na moj predlag o suvanju klošarja v rit.

Vsaka inštitucija (banka, vlada, korporacija, šola, predsednik, …)  se mora napajati z energijo, če želi delovati. Energija namreč ni ne ustvarjena iz nič niti ne gre v nič. Mislim predvsem na življenjsko energijo, ne samo na električno.

Ko greste v trgovino, opazujete cene in se ob tem počutite slabo, ko gledate poročila in ste jezni, ko prejmete izpisek iz banke in ste frustrirani, ko spremljate socialne krivice in ste žalostni… kaj pa je to drugega kot pobiranje vaše energije?

Vprašanje je, kam gre VAŠA energija?

Jo boste začeli usmerjati v izgradnjo novega, takšnega kot si VI želite ali boste še naprej gradili novo tako, kot si obstoječi ustvarjalci želijo?

In ne, ne krivim jih zato, ker počnejo to, kar počnejo.

“Krivim” jih predvsem zato, ker še naprej SPIJO.

Ker jim privilegiji pomenijo več, kot jim pomeni življenje samo. Ker verjamejo, da je to vse kar življenje JE.

Če bi jim namreč življenje pomenilo več, potem bi naredili vse in še več, da bi se življenje lahko razvijalo.

In če vam nek priložnostni Nostradamus lahko kar takoj 99,9% napove, da bodo čez 5 let bistveno višje obrestne mere in življenje še bistveno slabše kot danes, je v glavah današnje vodstvene strukture nekaj hudo narobe.

Je pa res, da je tudi zastonj pir privilegij.

Edvard Kadic

 • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 27.05.2011 ob 11:03 pod Aktualno. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Urška Čepin, Pogledi Slovenije in pretvarjanje energije”
 1. NoMercy - 27.05.2011 ob 13:22
  NoMercy

  bog in hudič se naj nas usmili pred takimi, kot je Slak (in Traven). Čeprav je človek po izobrazbi pravnik, pa še ni instanca, ki (javno!!) odreja ali je nekaj (ne)zakonito, (ne)kriminalno, .. (ne)zavržno.
  Vsak njegov nastop izraža stališče, da so drugi barabe, lopovi, kriminalci … zato, ker sta on in Traven tako ocenila!! brez dokaznega postopka, brez sodišča, brez sodbe.!!!
  Kot dva partijska sekretarja natrših svinčenih časov.

  In potem, ko se izkaže, da sta “zajebala do amena” se ne opravičita!! Bog ne daj, da bi naredila enako oddajo v drugem konceptu (pa ne mislim, da bi hvalaila nekoga, ki sta ga osrala preko glave, valjala v smoli in perju ..)
  In to se dogaja za naš OBVEZEN!! prispevek RTV_ju!!

  kdo je sedaj “dobri” in kdo “grdi” poba???

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !