Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Je Tito neustaven zato, ker je imel prav?

31.05.2012

Prejšnji teden smo bili priča zanimivi interpretaciji demokracije, in sicer, da je spomin na Tita pravzaprav neustaven. Resnici na ljubo me mrtvi bonvivant iz Kumrovca en klinc briga. A ko se zagovorniki demokracije tako demokratično spravijo plebejstvu dopovedovati, kaj mora misliti o kom, mi pa ni več vseeno.  Vehemenca tipa »My way or highway« ima namreč zelo jasen cilj: obraniti »tekovine revolucije« demokracije za vsako ceno. Če to najstniško zagovarjanje prve ljubezni v obliki demokracije pogledam skozi Titove oči, se mi očke kar malo orosijo.

Tito je vedel, da je njegov sistem prišel iz hoste in da se v hosto po potrebi lahko tudi povrne. Če gre namreč vse k vragu, gremo tja lahko vsaj po drva. Mogoče jih bomo pa še kako rabili tudi za TEŠ 6, kaj pa vem. S to pridobitvijo bomo namreč lahko skurili ne samo vse okoli sebe, na koncu po potrebi tudi sami sebe.  Kakšne vetrnice, kakšne sončne celice, kakšna magnetna energija… Za vetrnice so v Sloveniji problem avtohtoni ptiči, za solarne celice prispevki, višji od davka na luksuz, za magnetno energijo pa bančni sefi, katerih od Tesle dalje nikakor ne znamo odpreti. Odgovor je torej na dlani. Še ena nuklearka. To je po mojem mnenju edini resen argument, da na Dolenjskem postavimo še eno letališče. Res ga potrebujemo toliko, kot tretje oko v glavo, vendar pa očitno nekdo potrebuje prostor za črpanje denarja. In ta se v slovenski demokraciji najlažje odpre skozi neskončna javna naročila takšnih ali drugačnih dokumentacij. Huh, to pa je inovativno, kajne?

Tisto, kar se moramo resnično bati, ni spomin na Tita, temveč moč današnjih političnih elit. Moč elit  namreč vključuje tudi možnost uporabe vseh sredstev za uveljavitev dosežkov njihovega tipa demokracije. Po potrebi tudi »žive sile proti živi sili«.  A za vsako rit palica raste. In elita to seveda dobro ve. Orožje, ki je učinkovito proti moči elit, je namreč veliko bolj socialistično, tovariško, ljudsko. Gre za navaden dvom. Ja, dvom.

Koga pa mislite, da bo policaj (ali pa miličnik, ni pomembno) na ulici še pretepal, ko bo enkrat začel dvomiti, da to ne počne samo zaradi zaščite demokracije, temveč v resnici zaradi zaščite nekoga, ki se skriva za to »demokracijo«? Pa saj je policaj ravno tako človek z družino in prijatelji kot vsi drugi. In odgovorno trdim, da velika večina ni šla v takšno službo zato, da bi pretepali soljudi. Ne poznam jih namreč tako malo.

Pričnite že enkrat dvomiti. Vsaj malo. V vse. Vaše srce mora namreč narekovati vašo resnico, in ne Kučan, Janša, papež, Obama, Merklova ali pa Putin. Kaj pa če nas je nekdo le dobro nategnil z idejo komunizma kot nekakšne parodije z lačnimi ljudmi v sivih uniformah, ki krampajo in razbijajo kamne brez kontracepcije, bencina, kave in cigaret? Mogoče je ta prodajalec megle imel zelo jasen dolgoročni cilj. Da bomo s pomočjo slike popolne bede komunizma lažje verjeli v bleščeče napise kapitalizma in neskončno možnost demokracije, da boste enkrat vladali tudi vi?

Mogoče je imel pa Tito prav. Da je komunizem naslednja stopnja, takoj za socializmom.

Oops. To pa ne. To je pa protiustavno razmišljanje.  Marš nazaj v kapitalizem, pravijo tisti, ki imajo moč.

Edvard Kadič

(Objavljeno na portalu Slo Kronika, dne 31.5.2012)

 • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 31.05.2012 ob 09:14 pod Aktualno, Filozofija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

6 odgovorov na “Je Tito neustaven zato, ker je imel prav?”
 1. stricmarc - 31.05.2012 ob 10:58

  Zanimiva reakcija ministra. Očitno pri nas nove oblastnike še vedno straši strah komunizma. Morda še pride čas, ko bodo tudi knjige zažigali. Trenutno je na svetovnem levičarskem spletu zaradi preteklih zablod in želje po izvirnosti marksizem nezaželjen. Le Žižek še s tem pravocira in straši dekleta iz boljših družin. Pa bi bilo zanimivo prebrati Kardeljeve Smeri socialističnega razvoja. Tanka , rdeča knjižica. Danes se mi zdi bolj zanimiva kot takrat v osemdesetih letih.

 2. NoMercy - 31.05.2012 ob 11:20

  emmm … če je Tito, Yuga … neustavno -> ali so potem EMŠO, rojstni in krstni listi, … NEveljavni za vse, rojene do 1991 :)
  Pa npr. lastnišvo nepremičnin, dedovanja, šolske izobrazbe … pridobljeno pred 1991 :P
  Aja – potem bi lahko zahteval kaj davkov in prispevkov, samoprispevkov za vrte, šole, zdravstvo, ceste plačano pred 1991 … nazaj :)

  Mogoče bi se morali odreči svojim staršem, če so nas zaplodoli pred 1991 :P

 3. mm - 1.06.2012 ob 07:14

  mogoče se četrtkovi Pogledi Slovenije ne dotikajo direktno Tita- a povedo vse, kar razmišljajo NORMALNI ljudje v Slvoeniji.

 4. Maj - 1.06.2012 ob 17:20

  Ob osamosvojitvi smo 40% zaostajali za Avstrijo, danes pa zaostajamo za 48%.

  Vsi “osamosvojitelji” so pa bogataši.

  Hvala lepa za take “osamosvojitelje” z janšo na čelu.

 5. Daly - 1.06.2012 ob 18:53

  Hahaha.Če ne bi bilo žalostno, bi bilo nadvse smešno.
  Protiustavno je že ljubljeno vodstvo naše kvazi države.Vse ostalo je samo še parodija. In paradiramo naprej v popolnost. Popolnost apatije in hlapčevstva. Do naslednjega gospodarja. Vidnega. Neviden je že dolgo s križem v roki. Ampak, to je že prežvečena zgodba.
  ….in svet se je lepo vrtel naprej…

 6. Don Marko M - 1.06.2012 ob 19:34

  v bistvu je res kriv Tito za vse…..kriv je za osvoboditev Slovenije….kriv je za izgradnjo Slovenije…kriv je za osamosvojitev Slovenije….še najbolj pa je kriv, ker je vzgojil takšne dripce, ki sedijo v parlamentu in trdijo, da je Tito za vse kriv….

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !