Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Predsedniški gangnam style

14.11.2012

Prvi krog predsedniških volitev je minil. Za nekoga presenečenje, za druge pač ne.

Osebno so me še najbolj prijetno presenetile žene predsedniških kandidatov. Prijetne, zgovorne, iskreno nerodne v odgovorih.

Zakaj pa nisem presenečen nad izzidom?

Zato, ker so v štabu Boruta Pahorja edini resno vzeli dognanja na področju delovanja človeškega uma. Področja, s katerim se pač ukvarjam tudi sam.

Ključno vprašanje, ki so si ga morali zastaviti dovolj zgodaj je, kako iz politika, ki je preverjeno nesposoben upravljanja z ekipami (izguba vodstva v stranki, propad vlade), narediti človeka, ki mu bodo ljudje zaupali vodenje največje lokalne ekipe. Države.

Ena od „demokratičnih“ možnosti je seveda bila, da ljudje zanj volijo „podzavestno“. Po moji skromni oceni, mogoče celo edina možnost. Tudi če se sliši nemogoče, berite vsaj še malo dlje.

Človeški um je zanimiva dejavnost. Druži se s sebi enakimi in uporablja tri orodja, s pomočjo katerih nas varuje pred goro informacij iz okolja. To nalogo izvaja zelo dosledno. V nasprotnem bi nas namreč vse te informacije iz okolja dobesedno zasule. Brisanje, prilagajanje in generalizacija vstopnih informacij. To se npr. pri politični kampanji v večini primerov upošteva in tudi izvaja skozi PR ekipo, posredni nadzor nad mediji ter socialnimi omrežji, pravimi timingi javnomnenjskih anket ipd.

Vendar je ta javni del, PR ipd., v resnici četrti korak naše zgodbe. Mogoče celo najlažji del. A če je bil prvi del verjetno planiranje, drugi „na pravi način dovolj zgodaj oditi s premierskega stolčka“, kaj je bil potem tretji?

Načrtni neposredni nagovor naše podzavesti. Nagovorimo tistega dela, ki narekuje, da se družimo in sprejemamo le sebi enake. (Ok, tudi pol stopničke boljše od sebe.)

Kaj je torej naredil Pahor? Kandidat se je šel asfaltiranje, čiščenje pasjih ut, proizvodnjo nogavic, žaganje dreves…

Se vam njegove dejavnosti zdijo smešne? Mogoče. Meni osebno se že zdijo, saj si tako dobro plačanih smetarjev, gozdarjev, asfalterjev, čistilcev pasjih drekcev ipd. v resničnem življenju pač ne moremo privoščiti. Jep, reality show. A deluje.

Kje je torej trik? Glej tri odstavke nazaj. Podzavestno sprejemamo le sebi enake. Si predstavljate Danila Türka, kako asfaltira in čisti dreke? Težko, kajne. Pa Pahorja pri kraljici? Lažje. Bi se že znašel, pravite, saj ima protokol. Kaj res mislite, da Türk ni še nikoli držal lopate v rokah?

In pravite, da predsednik tako ali tako ne asfaltira in čisti drekov po pasjih utah?

Imate prav. In?

Če podzavestno logiko „takšen kot jaz“ ustrezno povežete z določenim številom podpornikov, dobrimi javnimi nastopi, dobrimi retoričnimi sposobnostmi, širitvijo polja kandidatov za razbitje homogenosti volilne baze, volilnim dnem, ko ljudje hodijo po gostilnah in ne po voliščih ipd., dobimo to kar pač imamo.

Da kandidata podpre 17% vseh volilnih upravičencev in on zmaga.

Je zato Borut Pahor dober ali slab kandidat?

O tem, razen dejstev o nesposobnosti v uvodu, v resnici nisem povedal nič.

Povedal sem le nekaj o vplivu na podzavest in to, da je imenovani kandidat zmagal v prvem krogu.

Tekst: Edvard Kadič

Foto: internet

 • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 14.11.2012 ob 11:00 pod Aktualno, Filozofija, PR, Ready to fly ?. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “Predsedniški gangnam style”
 1. NoMercy - 14.11.2012 ob 11:12

  drugo je prebavljivo :)
  tole (citat: “goro informacij iz okolja” ) pa ne sprejmem (pa se že dolgo borim proti “zlorabi” uporabe izraza “informacija” :)
  Če jaz kaj razumem svet – potem ljudje “sprejemamo” podatke!! Iz njih pa “sprocesiramo” informacije :)
  primer: cena bencina je 1,507€/l. – A komu to samo po sebi kaj pove? – seveda je to podatek, ki sam po sebi ne pove nič. Še to, da je to izmišljena/napačna/… številka – ne :)
  Torej to NI informacija!. Informacija postane šele, ko podatke povežemo med sabo in bistveno!! naredimo možgansko “telovadbo”, da postane podatek “uporaben” – tudi to, da je napačen vsaj v našem okolju :)

 2. edvardkadic - 14.11.2012 ob 11:23
  edvardkadic

  Sprejeto. Thx za popravek.

 3. haha - 14.11.2012 ob 12:21

  Tokrat si dobro razložil razloge in posledice…

 4. Adam - 15.11.2012 ob 09:52

  Gangam style???
  Pa pa, pa pa rody
  precedniških v Sloveniji?
  A ja pajade parodija -
  gagamo na Kriza stajl!

  http://www.youtube.com/watch?v=RZwhXcwXRg0&feature=plcp

  ;)

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !