Edvard Kadič

Filozof brez dlake na jeziku.

Kako pravilno odgovarjati na razgovoru za službo?

15.12.2012
Danes je mnogim (mladim in starim) vedno teže dobiti službo. Kakršnokoli.
.
Vendar tokrat ne mislim razpravljati o političnem sistemu. Na trenutke sem namreč dobesedno zgrožen nad nasveti ljudem, ki so se znašli v težavah. Dobivajo nasvete tipa: na razgovoru zamenjajte izraze „problem“ za „izziv“, svoj CV napišite na nekakšen ameriškem vzorcu ali pa vam ga za 5 eur napišemo kar mi, naučite se vizije in poslanstva novega podjetja na pamet ipd.
.
Dejstvo je, da tistega, ki vas želi zaposliti, ne zanima toliko KAJ odgovarjate, temveč KAKO odgovarjate.
.
Zaposlovalci želijo vedeti predvsem to, da ste z obema nogama trdno na tleh. Da na vas lahko računajo kot dobro, pošteno in angažirano osebo. Šele potem pridejo na vrsto seveda tudi strokovne kvalitete.
.
Da pri tem ocenjevanju vas kot človeka govorica telesa odtehta več kot polovico pogovora, ne bom posebej poudarjal. Tako kot pri vsakem vsakem stresnem dogodku, se tudi pri razgovoru za službo lahko zelo hitro zgodi, da vaše govorjenje, predvsem pa govorico telesa prevzame stres in kar naenkrat postanete čisto drugačni, kot bi bili, če bi šlo za navaden pogovor med prijatelji.
.
V nadaljevanju sem v pomoč vsem, ki so povabljeni na razgovor za službo, navedel 10  ”sitnih”, a pogostih vprašanj.
Zraven sem pripisal ustrezni odgovore (DA) in nekoliko bolj problematične (NE).

1. Povejte mi kaj o sebi

  • DA: O sebi govorite v povezavi z delovnim mestom, za katerega ste na razgovoru. Torej, govorite o tem, da je to kar veste in to kar znate, odlično prav za to razpisano  delovno mesto.
  • NE: Ne govorite svoje življenjske zgodbe.

.

2. Zakaj bi zaposlili prav vas?

  • DA: Najprej si dajte duška in naredite vtis s svojim poznavanjem zahtev podjetja (razpisni pogoji ipd.), nato pa  postrezite z razlogi, zakaj ste prav vi prava oseba za njih.
  • NE: Povejte, da niste o tem prav veliko razmišljali, saj ste dobri pri svojem delu.

.

Nadaljevanje: TUKAJ

  • Share/Bookmark
 

Avtor Edvard Kadič, zapisano 15.12.2012 ob 21:52 pod Aktualno. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Kako pravilno odgovarjati na razgovoru za službo?”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !